trygonometryczne zadanie
leszko: Wyznacz wartości pozostałych funkcji zmiennej x
tgx=2,4 i x należy do (π, 2/3π)
5 lut 18:20
PW: (π, 2/3π) ?
5 lut 18:23
Adamm:
' Wyznacz wartości pozostałych funkcji zmiennej x '
5 lut 18:24
ABC:
sporo tych funkcji ale... do roboty
5 lut 18:25
leszko: Wyznaczyć wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych.
Przepraszam za błąd w poleceniu
5 lut 18:31
ABC:
2.42+12=2.62
5 lut 18:33
leszko: Bo wynik wyszło mi
Sinx=12/13 ale to w czwartej ćwiartce to będzie −12/13
A z cosinusem jest problem bo wychodzi
Cosx=5/13 a w odpowiedziach jest −5/13
I nie mogę się doszukać skąd ten minus w cosinus
5 lut 18:34
Janek191:
Pewnie powinno być
| | 3 | |
x ∊ ( π, |
| π) tj. III ćwiartka |
| | 2 | |
5 lut 18:35
PW: A na temat dziedziny się nie wypowiesz? Nie ma zwyczaju notować przedział w postaci (5, 2),
przyjęło się najpierw podawać mniejszą liczbę, potem większą. Dlatego pytałem:
(π, 2/3π) ?
5 lut 18:36
ABC:
to nie jest czwarta ćwiartka
5 lut 18:36
PW: O, Janek191 domyśla się, ale ja nie rozwiązuję zadań "domyślnych", bo po godzinie dyskusji
adept pisze: "Sorry, miało być...".
5 lut 18:38
leszko: Faktycznie popełniłem błąd w zapisie dziedziny. Przepraszam
5 lut 18:41
Adamm:
tak samo jak (a, b) to zbiór x dla których a<x<b, tak samo powinniśmy powiedzieć,
| | 2 | | 2 | |
że (π, |
| ) to zbiór x dla których π<x< |
| , czyli zbiór pusty |
| | 3π | | 3π | |
5 lut 18:43