Geometria analityczna 3D
student przed sesją:

P 45: Dwie płaszczyzny H1: x=y, H2: y+z=0 przecinają się wzdłuż prostej odległej od punktu
(1,0,0) o … (obliczyć).
A więc. mam dwie płaszczyzny
H1: x−y=0 n=[1,−1,0]
H2: y+z=0 n=[0,1,1]
mnożę wektorowo − wyszło mi v=[−1,−1,1]
dalej narysowałem sobie takie coś
<rysunek>
Jak obliczyć punkt zaznaczony kropką? Dobrze w ogóle to robię?
Proszę o pomoc
5 lut 17:45
student przed sesją: nadal nic, ślęczę i szukam rozwiązań, nic
5 lut 18:17
Adamm:
może być
alternatywnie
x − parametr, y = x, z = −y = −x, więc prosta to {[x, x, −x] : x∊R}
dalej można tak
([x, x, −x]−[1, 0, 0])[1, 1, −1] = 0
x−1+x+x = 0
x = 1/3
|[x, x, −x]−[1, 0, 0]| = √(2/3)2+(1/3)2+(1/3)2 = √6/3
5 lut 18:23
student przed sesją: a powiedzmy, że bym na to nie wpadł...
dalej tego nie pociągnę, prawda? Nie będzie możliwości wyznaczenia tego punktu z wyznaczonym
tylko wektorem prostej?
5 lut 18:28
Adamm:

[1, 0, 0] to ten niebieski punkt, koniec wektora to jakiś wybrany punkt [x, x, −x]
chodzi o to by niebieski wektor, to jest, [x, x, −x]−[1, 0, 0], był
prostopadły to czerwonej prostej
jak tak będzie, to długość tego wektora to będzie odpowiedź
czyli wektor kierunkowy czerwonej prostej musi być prostopadły do [x, x, −x]−[1, 0, 0]
a to wiemy jak wyrazić za pomocą iloczynu skalarnego
dalej już prosto
5 lut 18:35
Mila:
II sposób:
1) równanie parametryczne prostej
l:
x=−t
y=−t
z=t
t∊R, (0,0,0) ∊l
2) P − Rzut prostokątny punktu A=(1,1,0) na prostą l : AP⊥l
P=(−t,−t,t)
AP
→= [−t−1,−t−1,t]
[−t−1,−t−1,t] o [−1,−1,1]=0
t+1+t+1+t=0
3t=−2
| √6 | |
|AP|=√(2/3−1)2+(2/3−1)2+(−2/3)2=√6/9=√2/3= |
| |
| 3 | |
============================
5 lut 21:28