Wartosc bezwzgledna
Aero: Witam

Rozwiaz rownanie :
|x−2|−2|1−2x|=−1
Bardzo prosze o szczegolowe rozwiazanie, bo nie wiem jak to zrobic.
Taki proste to umiem

Z gory dziekuje
17 lut 22:41
17 lut 22:58
Eta:
miejsca zerowe pod modułami to:
x = 2 v x =
12
rozpatrz równanie w przedziałach:
1) x <
12
2) x€<
12,2)
3) x ≥2
i jako odp> podaj sumę rozwiązań z w/w przedziałów, jezeli istnieją
Powodzenia
17 lut 23:02
Aero: jak rozpatrzyc rownanie w przedzialach

Bardzo prosze niech ktos mi to rozwiaze
17 lut 23:11
Zielona Gałązka: Podażaj za Etą
1.Przypadek
− podstaw do tych nawiasów wartości bezwzgl. (do obu nawiasów) liczbę < 1/2 np. 0
|x−2|−2|1−2x|=−1
będzie z definicji wart. bezwzgl. pierwszy nawias wynikiem ujemnym więc zmieniasz znaki w
nawiasie, w drugim nawiasie wynik dodatni więc zostawiasz liczby bez zmian
−x+2 − 2(1−2x)=−1
Oblicz x i jeśli należy do zbioru <1/2 to ją traktujesz jako pierwsze rozwiązanie.
2.Przypadek − podstaw np 1.
I znowu to samo co w 1−szym przypadku.. będzie wg definicji:
−x+2 − 2( −1 +2x) = −1
Oblicz x i sprawdź czy należy do przedziału drugiego przypadku. Jesli tak, to będzie to drugie
rozwiązanie
Tak samo zgodnie z definicją wart. bezwzgl. postępujesz w przypadku trzecim.
17 lut 23:27
Zielona Gałązka: Jako rozwiązanie bierzesz te wszystkie x, które należą do podanych trzech zbiorów w przypadku
1,2 i 3−cim.
17 lut 23:29
Aero: wychodzi mi ze x=1 i to wszystko

Czy jest to dobrze bo pewny NIE JESTEM
17 lut 23:43