matematykaszkolna.pl
Wartosc bezwzgledna Aero: Witam emotka Rozwiaz rownanie : |x−2|−2|1−2x|=−1 Bardzo prosze o szczegolowe rozwiazanie, bo nie wiem jak to zrobic. Taki proste to umiem Z gory dziekuje
17 lut 22:41
Aero: Prosze pomoc ! Mam to zadane na jutro ! Plis............
17 lut 22:58
Eta: miejsca zerowe pod modułami to: x = 2 v x = 12 rozpatrz równanie w przedziałach: 1) x <12 2) x€<12,2) 3) x ≥2 i jako odp> podaj sumę rozwiązań z w/w przedziałów, jezeli istnieją Powodzenia emotka
17 lut 23:02
Aero: jak rozpatrzyc rownanie w przedzialach Bardzo prosze niech ktos mi to rozwiaze
17 lut 23:11
Zielona Gałązka: Podażaj za Etą 1.Przypadek − podstaw do tych nawiasów wartości bezwzgl. (do obu nawiasów) liczbę < 1/2 np. 0 |x−2|−2|1−2x|=−1 będzie z definicji wart. bezwzgl. pierwszy nawias wynikiem ujemnym więc zmieniasz znaki w nawiasie, w drugim nawiasie wynik dodatni więc zostawiasz liczby bez zmian −x+2 − 2(1−2x)=−1 Oblicz x i jeśli należy do zbioru <1/2 to ją traktujesz jako pierwsze rozwiązanie. 2.Przypadek − podstaw np 1. I znowu to samo co w 1−szym przypadku.. będzie wg definicji: −x+2 − 2( −1 +2x) = −1 Oblicz x i sprawdź czy należy do przedziału drugiego przypadku. Jesli tak, to będzie to drugie rozwiązanie Tak samo zgodnie z definicją wart. bezwzgl. postępujesz w przypadku trzecim.
17 lut 23:27
Zielona Gałązka: Jako rozwiązanie bierzesz te wszystkie x, które należą do podanych trzech zbiorów w przypadku 1,2 i 3−cim.
17 lut 23:29
Aero: wychodzi mi ze x=1 i to wszystko Czy jest to dobrze bo pewny NIE JESTEM
17 lut 23:43