Pomóż mi!: Iloczyn dwóch liczb jest 20 razy większy niż odwrotność ich sumy. Suma sześcianów tych
liczb stanowi 325% iloczynu tych liczb i ich sumy. Jakie to liczby?
16 lis 17:44
yeti:
założ. x≠ - y
1) x*y = 20 / (x+y) → (x*y)(x+y) = 20 → (x + y) = 20 / xy
2) x
3 + y
3 = 3,25 (x*y)( x + y)
20 / (xy)*(x
2 -xy +y
2) = 65 po wymnozeniu otrzymamy
20(x/y) - 20 + 20 (y/x) =65
podstawiamyza x/y =t wiec y/x = 1/t (jasne

20 t
2 - 85 t +20 = 0 czyli 4t
2 -17t + 4 =0
Δ = 225 P{Δ} = 15 t
1 = 1 t
2 = 4
więc x/y = 1 lub x/y = 4
x = y lub x = 4y
wstawiamy do 1) y
2 =10/y lub 4y
2 = 20/5y
przy zał. y≠ 0 y
3 = 10 lub y
3 = 1
y
1=
3√10 lub y
2= 1
czyli x
1 =
3√10 lub x
2 = 4
odp: x =
3√10 y =
3√10 x = 1 y = 4 x =4 y =1
niech ktos jeszcze spr.
16 lis 19:26
Pom%F3%u017C%20mi%21: tylko czy y1 nie będzie równało się 23√10? bo pierwiastek wychodzi 1/4 a nie 1 bo:
( -b -√Δ ) / 2a daje nam
( 17 -15) / 8 czyli 1/4
tak?
16 lis 21:00
yeti: Jak spr.

to pewnie tak

!

(zawrót głowy

dzieki za spr.
16 lis 21:22
Pom%25F3%25u017C%2520mi%2521: a ja dziękuję za zaangazowanie w zadanie
16 lis 21:44