x+y | x−y | |||
u= | v= | |||
2 | 2 |
δf | δf | δu | δf | δv | |||
= | + | ||||||
δx | δu | δx | δv | δx |
δu | 1 | δv | 1 | |||||
gdzie | = | , | = | − patrz transformacja odwrotna | ||||
δx | 2 | δx | 2 |
δf | 1 | δf | δf | |||||
wychodzi ci | = | ( | + | ) | ||||
δx | 2 | δu | δv |
δf | ||
podobnie podstawiasz żeby policzyć | ||
δy |
δf | δf | δf | |||
= | + | , od razu widać | |||
δu | δx | δy |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |