Oblicz granicę ciągu:
Tt:
| | n2 − 1 | |
un = ( |
| )3n2− 2n + 1 |
| | 2 + n2 | |
Część po nawiasie to potęga tego nawiasu
5 lut 15:45
Jerzy:
| | −3 | |
= lim [(1 + |
| )n2+2](3n2 − 2n + 1)/(n2 + 2) = (e−3)3 = e−9 |
| | n2 + 2 | |
5 lut 15:49
Tt: Co za prędkość, wielkie dzięki.
Już sobie też znalazłem odpowiednie twierdzenia
5 lut 15:52
Tt: Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć co się dzieję z −3 przy wstawianiu do potęgi?
5 lut 15:55
Jerzy:
Nie wiem o co pytasz ?
5 lut 18:07
wredulus_pospolitus:
przekształcenie, jeżeli nie zapamiętasz samego wzoru:
| | a | | 1 | |
lim (1 + |
| )cn = lim (1 + |
| )cn/a *a = ea |
| | cn | | | |
5 lut 18:11