Zbiory na płaszczyźnie
Magda: Cześć, czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak narysować taki zbiór na płaszczyźnie?
| | 2 | |
A = { z ∊ ℂ : arg(2z) < |
| π} |
| | 3 | |
5 lut 14:48
PW: arg(2z) jest taki sam jak arg(z). Wystarczy narysować na płaszczyźnie dowolną liczbę (z) oraz
(2z) − widać, że kąt się nie zmienia.
Wobec tegp trzeba narysować zbiór liczb dla których
− to wnętrze kąta miedzy dodatnią półosią OX (razem z tą półprostą) a półprostą
(bez tej półprostej).
5 lut 15:07
Jerzy:
Albo: arg(z1*z2) = argz1 + argz2
arg(2z) = arg2 + argz = 0 + argz
5 lut 15:10
Magda: Dziękuję!
5 lut 15:43