1 | ||
wyrazów jest równa 5 | . Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu. | |
3 |
1 | a | −6 | ||||
Dochodzę do wniosków że 5 | = | oraz 1−q= | , ale te wnioski w żaden sposób mi | |||
3 | 1−q | aq |
6 | ||
a3 − a2 = a1(q2−q) = 6 −> a = | ||
q(q−1) |
1 | 6 | |||
5 | = | |||
3 | q(1−q)(q−1) |
−6 | ||
1−q = | ||
a1q |
1 | 6 | |||
Rozpisując równanie 5 | = | wychodzi mi że 8q3−16q2+8q+9=0 | ||
3 | q(1−q)(q−1) |
1 | ||
Taki wielomian jest dla mnie za dziki, wiem że q= − | ,ale nie rozwiązałem tego sam i na | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |