dlaczego ?
Aleks:

jak to jest wykres pochodnej funkcji f(x)=xlnx, czyli f'(x)=lnx+1, to może mi ktoś wyjaśnić z
jakiej racji funkcja
ma być malejąca w przedziale x należy (o,
1e)

Mam wyznaczyć przedziały monotoniczności i
ekstrema lokalne i
moim zdaniem funkcja tylko rośnie więc nie ma ekstremów lokalnych, ale jak pisałam na forum to
było, że funkcja przechodzi z malejącą w rosnącą, więc ma tam ekstremum, tyle, że ja tego nie
widzę.
HELP!
5 lut 12:08
Jerzy:
Mylisz kolego wykres funkcji z wykresem pochodnej
Z tego wykresu wynika,że pochodna zmienia znak w punkcie x = 1/e i tam ma minimum lokalne.
5 lut 12:12
Jerzy:
Sorry .... koleżnko , nie zauważyłem
5 lut 12:14
Aleks: czyli funkcja maleje w x ∊ (0, 1e) i rośnie w x ∊(1e, +∞) i ma ekstremum lokalne w
punkcie (1e, f(1e)) ?
5 lut 12:17
Aleks: minimum lokalne
5 lut 12:17
Jerzy:

To jest orientacyjny wykres pochodnej, a czarny punkt to x = 1/e i jak widzisz tam
pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni, czyli funkcj ma minimum lokalne.
5 lut 12:18
Jerzy:
Dokładnie tak.
5 lut 12:19
Aleks: ok, dziękuję
5 lut 12:19