obliczyć pochodną
Aleks:
f'(x)=?
f''(x)=?
5 lut 11:31
Jerzy:
| | ex(x − 3) − ex | | ex(x − 4) | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (x − 3)2 | | (x − 3)2 | |
5 lut 11:33
Aleks: | | ex(x−4)*2(x−3)−(x−3)2*(ex+ex(x−4)) | |
f''(x)= |
|   ? czy bez (x−3) 2 w liczniku? |
| | (x−3)2 | |
5 lut 11:42
Jerzy:
Ma być w liczniku (x − 3)2 , ale mianownik ma być (x − 3)4
Zauważ również,że: ex + ex(x − 4) = ex(x − 3) , czyli mozesz poskracać
5 lut 11:55
Aleks: to jak to będzie dalej wyglądać?
5 lut 12:01
Jerzy:
| | 2ex(x − 4) − ex(x − 3)2 | | ex[2(x − 4) − (x − 3)2] | |
f"(x) = |
| = |
| |
| | (x − 3)3 | | (x − 3)3 | |
5 lut 12:06
Aleks: | | ex(x2−8x−17) | |
...= |
| ? |
| | (x−3)3 | |
5 lut 12:50
Jerzy:
Złe znaki w nawiasie.
5 lut 12:51
5 lut 13:06
Jerzy:
Dalej źle. − (x − 3)2 = − (x2 − 6x + 9) = −x2 + 6x − 9
5 lut 13:08
Aleks: dobra, poddaje się, z trzech różnych źródeł mam 3 różne odpowiedzi XD dzięki za chęci
5 lut 13:19
Jerzy:
O godzinie 11:42 mialaś wszystko dobrze,poza złym wykładnikiem w mianowniku.
| | ex(−x2 + 8x + 17 | |
Ostateczny wynik: f'(x) = |
| |
| | (x − 3)3 | |
Podaj inną odpowiedź.
5 lut 13:22