Zielona Gałązka: Zad.1.
a) wypisz na piechotę to Ci będzie łatwo policzyć: mediana to środkowa liczba albo jeśli są
dwie środkowe, to ich średnia arytmetyczna.
9 9 9 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 21 21 21 21 21 21 21 21 56 56 56 56 56 56 64 64 64
64 89
b) dodaj powyższe liczby i podziel przez ilość uczniów czyli przez 34
zad 2. Stosujesz "regułę mnożenia"
Na pierwszym miejscu może stanąć jedna z 5 osób − czyli masz 5 możliwości
Na drugim miejscu jedna z czterech osób − to masz 4 możliwości
Na trzecim miejscu jedna z trzech osób − 3 możliwośco
Na czwartym miejscu jedna z dwóch osób − 2 mozliwości
Na piątym ostatnim miejscu może stanąć tylko jedna osoba − 1 możliwość
5 razy 4 razy 3 razy 2 razy 1 = 120 −na tyle sposobów można ich ustawić do kolejki.
Zad 3. Stosujesz "regułę mnożenia".
Pierwszy student może otrzymać 2,3,4,5,6 czyli masz 5 mozliwości
Drugi student może otrzymać 2,3,4,5,6czyli masz 5 mozliwości
Trzeci student może otrzymać 2,3,4,5,6 czyli masz 5 mozliwości
Czwarty student może otrzymać 2,3,4,5,6 czyli masz 5 mozliwości
Czyli 5 razy 5 razy 5 razy 5 = 5
4
Zad 4.
Zastosuj wzór na kombinację n=10 zawodników , k=2 głowy grające