pole pod wykresem
Trębacz:

Pole pod wykresem x
2+y
2 = 3 i y=
√2/x;
tak więc wyliczyłem, że wykresy przecinają się w punkatch x∊{−1,1,
√2,−
√2}
czyli pole to będzie 2* całka na przedziale od 1 do
√2
∫
√3−x2 −
√2x dx
tylko pytanie jak się za tą całkę zabrać. Próbowałem przez części − u =
√3−x2, du =
−
x√3−x2
ale to doprowadziło mnie do całki tej postaci:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=integral+of+x%5E2+%2F+(3-x%5E2)%5E(1%2F2)
a tutaj to już przez postawienie ani części nie da się bardziej ruszyć. Proszę o pomoc
4 lut 22:13
wredulus_pospolitus:
w wolframie koło wyniku całki masz taki przycisk 'step by step solution'. Nawet jeżeli nie
wykupiłeś dostępu to będziesz miał 'sam początek' rozwiązania. Zauważysz jak sprytnie tutaj tą
całkę można było rozwiązać
4 lut 22:39
Trębacz: oooo dziękuję bardzo! Teraz to ma sens
4 lut 23:22