monotoniczność ciągu
Tomi: | | √n | |
Wykaż, że podany ciąg jest malejący: |
| |
| | n+10 | |
4 lut 22:05
Uczeń 7 sp: Dziedzina: liczby nieujemne (pierwiastek)
zał. √n−√x<n−x
n−x<n2−x2
n−x<(n−x)(n+x)
0<n+x,
co jest prawdą, czyli udowodniliśmy pierwsze założenie.
To oznacza, że wartość n rośnie bardziej niż √n, a więc wartość w mianowniku przyrasta
bardziej
wraz ze wzrostem n
ckd.
4 lut 23:00
ABC:
Uczeń powinieneś klęczeć na grochu przez 3 godziny za takie coś
4 lut 23:06
jc: Jest, ale dopiero od pewnego miejsca
Porównajmy 1 i 4 wyraz.
4 lut 23:14
Uczeń 7 sp: | | √n | |
O co chodzi, wydaje mi się, że dobrze. Ciąg |
| jest przecież malejący, więc ciąg |
| | n | |
też będzie.
4 lut 23:20
Jolanta: ciag malejący a
n+1<a
n czyli a
n+1−a
n<0
| √n+1 | | √n | | 10√n+1−11n√n | |
| − |
| = |
| |
| n+11 | | n | | 10(n+11) | |
4 lut 23:31
Mila:
| | √n | | √n+1 | |
R= |
| − |
| = badamy znak różnicy |
| | n+10 | | n+11 | |
| | (n+11)√n−(n+10)*√n+1 | |
= |
| |
| | (n+10)*(n+11) | |
(n+10)*(n+11)>0 ⇔wystarczy zbadać znak licznika
(n+11)
√n−(n+10)*
√n+1>0?
(n+11)*
√n>(n+10)
√n+1 /
2 obie strony są dodatnie
(n+11)
2*n>(n+10)
2(n+1) (?)
ciąg jest malejący dla n≥10
4 lut 23:33
Jolanta: oj żle napisałam poprawidz trzeba pora spac
4 lut 23:34
Jolanta: 
już nie muszę
4 lut 23:35