Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m (m∈R)
Juzio: 2.311 c)
−1/2x2 − 1/2|x| + 3 = m
4 lut 21:27
wredulus_pospolitus:
dla x≥ 0 masz:
−1/2 *x2 − 1/2 *x + 3 = m
x2 + x − 6 = −2m
(x−2)(x+3) = −2m
dla x<0 masz:
−1/2 *x2 + 1/2 *x + 3 = m
x2 − x − 6 = −2m
(x−3)(x+2) = −2m
rysujesz f(x) = x2 + |x| − 6 i wyznaczasz dla jakich '−2m' będzie jaka liczba rozwiązań
później wyznaczasz z tego dla jakich 'm' będzie taka liczba rozwiązań
4 lut 21:31
Juzio: Dzięki wielkie
4 lut 21:35