Zbieżność szeregów
adan96: Należy zbadać szereg za pomocą kryterium d'Alamberta
∑100nn!
an + 1an = 100n+1(n+1)! * n!100n = n*100n*100100n
Dalej nie wiem jak wyłączyć n, aby pozostała tylko liczba. Poproszę o pomoc.
4 lut 21:26
wredulus_pospolitus:
TRAGICZNIE zapisane
| | 1 | |
zapisz to porządnie, ale użyj teraz U a nie u do zapisu ułamków: |
| a nie 1√2 |
| | √2 | |
4 lut 21:28
adan96: Ok, przepraszam.
| an + 1 | | 100n+1 | | n! | | n*100n*100 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| an | | (n+1)! | | 100n | | 100n | |
4 lut 21:34
hopskoks: Skracasz ułamek i zostaje 100n. Dla odpowiednio dużego n (chociażby 1), obliczona przez
Ciebie wartość jest większa od 1, a więc szereg jest rozbieżny. Nie trzeba wyłączać n,
kryterium mówi: dla odpowiednio dużego n.
4 lut 22:40
wredulus_pospolitus:
| an+1 | | 100*100n | | n! | | 100 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| an | | (n+1) * n! | | 100n | | (n+1) | |
wniosek
4 lut 22:42