macierze
marcin: policz rzad macierzy glownej i rozszerzonej w zaleznosci od parametru p
| ⎧ | x+py+z=1 | |
| ⎨ | 2x+y+z=p |
|
| ⎩ | x+y+pz=p2 | |
o co w ogole tu chodzi i jak sie zabrac za to?
4 lut 20:58
marcin: b) dla jakiej wartosci p nalezy do R uklad jest sprzeczny
4 lut 21:12
wredulus_pospolitus:
O co chodzi?
Odpowiedź: Chodzi o policzenie rzędu macierzy głównej i rozszerzonej w zależności od parametru
p
Dla jakiej wartości p układ jest sprzeczny?
Odpowiedź: Dla takiej dla której rzB > rzA; gdzie A −−− macierz główna, B −−− macierz
rozszerzona
4 lut 21:33
marcin: teraz jest pytanie co to jest macierz glowna i rozszerzona
4 lut 21:46
marcin: glowna to jest 3x3 a rozszerzona to 3x4 dobra
4 lut 21:50
marcin: w zaleznosci od parametru? tylko nie mam go podanego to jak mam rzad wyliczyc? prosze nie
krzyczec
4 lut 21:56
wredulus_pospolitus:
jeżeli rzA = 3 to znaczy że detA ≠ 0 ... sprawdzasz dla jakiego 'p'
później jeżeli rzA = 2 to dowolny (chociaż jeden) wyznacznik 'podmacierzy' 2x2 musi być ≠ 0, co
| | | |
na pewno będzie spełnione ... bo można wybrać taki, aby nie było w nim p (np. | ) |
| | |
Więc pozostaje jedynie wyznaczyć det A i wyliczyć kiedy on będzie ≠ 0.
I nawiązując do drugiego pytania ... skoro będziesz wiedział kiedy det A = 0 (dla jakiego p) to
sprawdzasz kiedy rzB (dla tych już wyznaczonych 'p') będzie = 3, bo wtedy układ będzie
sprzeczny
4 lut 22:10
marcin: czyli jezeli rzA=3 to podstawiam za p obojetnie co?
4 lut 22:12
wredulus_pospolitus:
yyyy ... nieee

Masz wyliczyć dla jakiego 'p' będzie rzA = 3 (czyli detA ≠ 0)
dla przykładu ... dla p=1 będzie detA = 0 ... ponieważ pierwszy i ostatni wiersz to będą same
'1'
4 lut 22:30
wredulus_pospolitus:
innymi słowy −−− policz detA (z parametrem 'p') i sprawdź kiedy to będzie ≠ 0 a kiedy = 0
4 lut 22:30
marcin: dobra mam rzA=3 dla xeR/{1,0}
a kolejna czesc tego zadania to mam wyliczyc rzA=2? i wtedy licze wyznacznik z 2x2 i jak
wychodzi ≠0 to pisze ze rzA=2 bo ≠0 i to jest koniec 1 zadania?
5 lut 13:32