Liczy zespolone
Elo: Oblicz
Im(z−2+4i)=(2+i)z(z kreską na górze)+3
4 lut 20:47
Janek191:
Zapisz
z = a + b i
−
z = a − b i
Wstaw do równania i próbuj dalej
4 lut 20:52
Elo: wstawiłem i wychodzi mi x=2x+y+3−i(2y−x)
4 lut 20:58
Elo: @Janek191
4 lut 20:58
Pytający:
z=a+bi
Im(a+bi−2+4i)=(2+i)(a−bi)+3
4+b=(2a+b+3)+i(a−2b)
a−2b=0 ∧ 4+b=2a+b+3
a=1/2, b=1/4
z=1/2+i/4
4 lut 21:03
4 lut 21:04
Elo: @Pytający
4+b=(2a+b+3)+i(a−2b)
a−2b=0 ∧ 4+b=2a+b+3
Jak zrobiłeś ty przejście ?
4 lut 21:12
Janek191:
Po lewej jest liczba rzeczywista, więc i po prawej musi być liczba rzeczywista, dlatego
część urojona musi być równa 0.
4 lut 21:14
Janek191:
Dwie liczby zespolone są równe ⇔ jak mają równe części rzeczywiste i mają równe części urojone.
4 lut 21:18
Elo: ok
4 lut 21:23