Interpolacja Langrange'a
student: Dla badanej funkcji f(x) = |x| w przedziale <−1,1>, punkty interpolacyjne: [−1, −0.5, 0, 0.5,
1] dokonaj interpolacji wielomianowej Lagrange'a ze sprawdzeniem.
Jak będzie wyglądała tabelka poniżej?
i Xi fi
4 lut 20:44
ABC:

powinno ci wyjść
4 lut 21:00
student: Dobrze rozpisuję?
i Xi fi
0 −1
1 −0,5
2 0
3 0,5
4 1
4 lut 21:07
ABC:
punkty (−1,1) (−0.5,0.5) (0,0) (0.5,0.5) (1,1)
4 lut 21:10
student: | | (x−(−12))(x−0)(x−12)(x−1) | |
Czyli dla L0 = |
| |
| | (−1−(12))(−1−0)(−1−12)(−1−1) | |
4 lut 21:16
ABC: ja to policzyłem w sposób uproszczony odgadując postać wielomianu z uwagi na symetrię , ale
jak ci wykładowca każe z tych wzorów to rób
4 lut 21:43
student: Tylko czy dobrze zapisałem?
4 lut 21:50
Mariusz:
Kiedyś napisałem programik do interpolacji wielomianowej
Uwzględniłem w nim metodę polegającą na rozwiązaniu układu równań,
interpolację Lagrange , oraz interpolację Newtona jednak kod mam na innym dysku
4 lut 21:56
ABC: rozumiem że mianownik pierwszy nawias masz (−1+0.5) , jeśli tak to ok
4 lut 21:57
student: Jak będzie wyglądała kolumna fi?
Resztę obliczeń powinienem sobie poradzić.
4 lut 22:13
ABC: z tego co widzę musisz jeszcze 3 wielomiany policzyć takie jak ten który napisałeś i potem ich
kombinację
4 lut 22:16
ABC: następny jakoś tak
| (x+1)(x−0)(x−0.5)(x−1) | |
| |
| (−0.5+1)(−0.5−0)(−0.5−0.5)(−0.5−1) | |
4 lut 22:20
student: Tak, wiem. Mam na brudno policzone.
Potem trzeba podstawić do funkcji interpolującej W = f0 * L0 + f1 * L1 + f2* L2 + f3 * L3 + f4
* L4?
4 lut 22:21
ABC:
L0(x)+0.5L1(x)+0.5L3(x)+L4(x)
4 lut 22:23
student: OK, dziękuję za pomoc. Dobrej nocy życzę.
4 lut 22:26
ABC:
4 lut 22:28