Wyznacz wartości parametru
Punfil: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których nierówność x2 + 4|x−a| − a2≥0 jest
spełniona dla wszystkich liczb rzeczywistych x.
Pozdrawiam
4 lut 19:53
Jerzy:
Jedyny warunek: Δ ≤ 0
4 lut 19:59
Punfil: Przy rozpisaniu na przypadki 1.x≥a 2.x<a ?
4 lut 20:01
Punfil: Jeszcze się dopytam; czemu Δ≤0 a nie <0?
4 lut 20:04
wredulus_pospolitus:
gdy x ≥ a > 0 mamy:
x2 + 4x − 4a − a2 = x2 + 4x + 4 − (a2 + 4a + 4) = (x+2)2 − (a+2)2 ≥ 0 (bo x≥a)
gdy x<a < 0 mamy:
x2 − 4a + 4 − (a2 − 4a + 4) = (x−2)2 − (a−2)2 ≥ 0 (ponieważ |x−2| > |a−2| )
dla 0 > x > a
mamy (x+2)2 − (a+2)2 < 0
tak samo dla x < a < 0
Ogólnie, spełnione będzie dla:
|x| > |a|
4 lut 20:11
Jerzy:
Δ < 0 nie dopuszcza jednego miejsca zerowego.
4 lut 20:46