Ciągłość i różniczkowalnosc
Łukasz: Sprawdzić, w jakich punktach jest ciągła, a w jakich różniczkowalna funkcja określona wzorem
| | ⎧ | x2 gdy x należy do wymiernych | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x4 w przeciwnym wypadku | |
POMOCY!
4 lut 19:49
Adamm:
ciągła może być tylko tam gdzie x2 = x4, to jest, x = 0 lub x = 1 lub x = −1
można łatwo sprawdzić że
limx→1 f(x) = limx→−1 f(x) = 1
oraz
limx→0 f(x) = 0
(x2)' = 2x, (x4)' = 4x3
idąc do ±1 po wymiernych, mamy ±2, a po niewymiernych, ±4
więc nie jest różniczkowalna w punktach ±1
za to w 0 już jest
4 lut 20:09
Adamm:

A tak ta funkcja wygląda
4 lut 20:10
Łukasz: Dzięki!
4 lut 20:29