Liczby zespolone
mw: Rozwiąż równanie:
1−i
z
3=−−−−−−−−
i−3
Z góry bardzo dziękuję
4 lut 18:53
Janek191:
Wykonaj dzielenie i zapisz wynik w postaci trygonometrycznej.
4 lut 18:54
mw: Tak z tym, że cosinus i sinus wychodzi taki niezbyt oczywisty
4 lut 18:55
mw: W sensie nie da sie jasno określić kąta
4 lut 18:57
mw: Chyba że przez arcusy
4 lut 18:57
Janek191: Faktycznie
4 lut 19:00
Maciek: polecam pomnożyć przez sprzężenie mianownika
4 lut 19:13
PW: Mylę się?
| 1−i | | (1−i)(−3−i) | | −2+2i | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| =− |
| + |
| i=− |
| (1−i) |
| −3+i | | 10 | | 10 | | 5 | | 5 | | 5 | |
4 lut 19:15
4 lut 19:26
mw: 2+i*
4 lut 19:26
mw: i2=−1
4 lut 19:27
4 lut 19:28
mw: tak właśnie xd
4 lut 19:29
mw: | | 1 | | | |
Jak próbowałam z arcusami to wyszło mi cos w stylu z=3√ |
| e |
| |
| | 5 | | 3 | |
4 lut 19:34