Rownanie wykladnicze i zadanie z trygonometri
LuQ: Dzień dobry, mam problem z 2 zadaniami:
1. 22x=7*2x+√x−1+8*22*√x−1
2. cos(arctg(−3/7))
W 1 nie mam pojęcia co zrobić z 7 dochodze nawet do równości gdzie 7 jest sama po jednej
stronie,
a cała reszta z iksami po 2 stronie: 2x−√x−1−2√x−1+3−x=7 ale nie wiem jak to ruszyć
dalej. W 2
zadaniu domyślam się że trzeba jakoś arctg na arccos zamienić albo cos na tg ale również nie
mam pomysłu
jak to ruszyć. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
4 lut 18:35
Mila:
2
(2x)=7*2
(x+√x−1)+8*2
(2√x−1) /:2
2x ,x≥1
1=7*2
√x−1−x+8*(2
√x−1−x)
2
2
√x−1−x=t, t>0
1=7t+8t
2
8t
2+7t−1=0
Δ=49+4*8=81
| | −7−9 | | −7+9 | | 1 | |
t= |
| <0 lub t= |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 8 | |
2
√x−1−x=2
−3
√x−1−x=−3
√x−1=x−3 , x≥3
x−1=x
2−6x+9
x
2−7x+10=0
Δ=9
odp.
x=5
=============
4 lut 19:31
LuQ: Ładnie się to zwineło ^^ dzięki wielkie za pomoc
4 lut 21:30
ABC:
niech y=arc tg(−3/7) , oznacza to że tg y =−3/7 oraz y∊(−π/2,π/2)
trzeba znaleźć cos y, który w tym przedziale jest dodatni (wierszyk o ćwiartkach)
| sin y | | 3 | |
| =− |
| połączyć z jedynką trygonometryczną |
| cos y | | 7 | |
4 lut 21:52