ciąg geometryczny
john: Udowodnij, że liczby 2, 3, 5 nie mogą być wyrazami jednego ciągu geometrycznego rosnącego
Czy wystarczy jeśli napiszę:
(an)2 = a(n−1) * a(n+1)
9 = 10
sprzeczność
?
4 lut 18:32
wredulus_pospolitus:
ok
4 lut 18:49
Janek191:
Czy to są kolejne wyrazy ciągu ?
4 lut 18:50
john: Janek191 tak bo ma być rosnący
4 lut 18:57
Janek191:
W treści zadania tego nie ma:
| | 1 | |
Np. 2, 2 |
| 3, 4, 5 też jest rosnący |
| | 3 | |
4 lut 19:03
john: A w sumie masz rację, w takim razie moje rozwiązanie jest nieprawidłowe, właśnie wydawało się
za łatwe

Spróbuję inaczej
4 lut 19:11
jc:
2=axk
3=axn
5=axm
x>1
k<n<m
3/2=xn−k
5/2=xm−k
(3/2)m−k=(5/2)n−k
3m−k=5n−k2m−n
sprzeczność: 3m−k jest liczbą nieparzystą.
4 lut 19:37
john: dzięki jc!
4 lut 19:53