Różniczkowalność
jarek: Mamy funkcję f(x) = 5 dla x >= −2.
Czy ta funkcja jest różniczkowalna w punkcie x0 = −2?
4 lut 18:00
ICSP: nie jest
4 lut 18:02
jarek: Dlaczego? Jest ciągła prawostronnie w x0 = −2, i mozemy policzyc tam jej pochodną, która wynosi
f'(x) = 0. Bardzo proszę o jakieś dokładne wytłumaczenie
4 lut 18:04
ICSP: różniczkowalność wymaga istnieje pewnego otoczenia punktu w którym funkcja w ogóle jest
określona.
Tutaj takie otoczenie nie istnieje.
4 lut 18:08
Janek191:
Poczytaj sobie o pochodnych jednostronnych
4 lut 18:11
Adamm:
@ICSP
w ogólniejszym przypadku miałbyś rację,
ale tutaj mamy tą wygodę, że na prostej mamy tylko 2 kierunki
4 lut 18:16
jarek: Dziękuję serdecznie za rozwianie wątpliwości :3
4 lut 18:18