W prostokącie ABCD punkt K leży na boku AB (...) wykaż, że.....
Julka:

W prostokącie ABCD punkt K leży na boku AB w taki sposób, że |AK|=2|KB|, a punkt L jest
środkiem boku BC (rysunek). Wiedząc, że |AD|= x i |CD|= y, wykaż, że P△
DKL =
13P▭
ABC_
4 lut 17:02
fwckn:
4 lut 17:03
Julka: Zauważyłam, że na końcu zjadło "D", więc od razu poprawię: P△DKL = 13P▭ABCD
4 lut 17:08
ICSP: |AD| = x
|CD| = y
P
ΔKLD = P
▭ABCD − P
ΔAKD − P
ΔKLB − P
ΔDCL =
| 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= xy − |
| * |
| x y − |
| x * |
| * |
| y − x * |
| * |
| y = |
| 2 | | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 12 − 4 − 1 − 3 | | 1 | |
= xy[ 1 − |
| − |
| − |
| ] = xy [ |
| ] = |
| xy = |
| 3 | | 12 | | 4 | | 12 | | 3 | |
4 lut 17:12
Eta:

P(ABCD)=P= 12ab S= 12ab−(4ab+ab+3ab)= 4ab
| 4ab | | 1 | |
to P(KLD)= S= |
| = |
| |
| 12ab | | 3 | |
4 lut 18:17
Julka: Dziękuję za pomoc! już wszystko rozumiem : )
4 lut 18:50