znaleźć granicę ciągu ewentualnie zbadać zbieżność szeregu
Pitrea: a) an =(n!+n2)/nn
b) √n2 − n + 5−n
c) pierwiastek n stopnia √2n+n2
4 lut 16:47
Janek191:
Np . b)
| | n2 − n + 5 − n2 | | − n + 5 | |
an = |
| = |
| = |
| | √n2 − n + 5 + n | | √n2 − n + 5 + n | |
| | − 1 + 5n | |
= |
| |
| | √1 − 1n + 5n2 + 1 | |
więc
| | −1 + 0 | | 1 | |
lim an = |
| = − |
| |
| | √1 − 0 + 0 + 1 | | 2 | |
n→
∞
4 lut 17:42
Janek191:
c) 2
Tw. o trzech ciągach
4 lut 17:42
iteRacj@:
c/
limx→∞n√2n+n2=limx→∞n√2n(1+n2/2n)=
=limx→∞[n√2n * n√(1+n2/2n)]=2*1
4 lut 17:46
Pitrea: Dzięki
5 lut 13:41
Pitrea: A macie jakiś poymsł jak zabrać się za a?
5 lut 13:41