Trygonometria z dodatkiem ciągów
Kamila : Ciąg an określony jest wzorem an=5−2n/n+1. Oblicz iloczyn tych wyrazów ciągu an, z których
każdy jest równy sinusowi pewnej liczby należącej do przedziału (pi;1,5pi]
4 lut 16:24
iteRacj@:
| | 3π | |
1/ ustal, jakie wartości przyjmuje funkcja sinus w przedziale (π, |
| ] |
| | 2 | |
| | 5−2n | | −2n−2+7 | | −2(n+1)+7 | | 7 | |
2/ an= |
| = |
| = |
| =−2+ |
| , n∊N → ciąg jest malejący |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
| | 7 | |
3/ otrzymasz nierówność −1≤−2+ |
| <0, n∊N, rozwiąż ją |
| | n+1 | |
4 lut 18:02