-
lili: 9. Dwóch informatyków pracujac razem sa w stanie wykonac prace w ciagu 6 godzin. Gdyby I z nich
pracował sam 2 godziny, a nastepnie na 5 godzin przejałby prace drugi z nich, to wykonaliby
połowe
pracy. Ile czasu kazdy z nich wykonywałby te prace samodzielnie?
4 lut 15:50
wredulus_pospolitus:
p −−− praca do wykonania
x −−− 'ilość pracy' wykonanej przez pierwszego w przeciągu godziny
y −−− 'ilość pracy' wykonanej przez drugiego w ciągu godziny
p = 6x + 6y = 2*(2x + 5y) ⇔ 2x = 4y ⇔ x = 2y (czyli pierwszy pracuje dwukrotnie szybciej niż
drugi)
Gdyby pracował pierwszy to byś miał:
p = 6x + 3x = 9x −−−−> 9 godzin
więc drugi musiałby pracować samodzielnie przez 18 godzin
sprawdzenie:
| | p | | p | | 2p + p | |
p = 6x + 6y = 6 |
| + 6 |
| = |
| = p |
| | 9 | | 18 | | 3 | |
| p | | p | | p | | 4p + 5p | | p | |
| = 2x + 5y = 2 |
| + 5 |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 9 | | 18 | | 18 | | 2 | |
czyli wszystko się zgadza
4 lut 15:56