Wyznaczenie najmniejszej oraz najwiekszej wartosci funkcji
Stefanowski: Wyznacz najmniejszą oraz największą wartość funkcji f : [1; 3] → R, określonej wzorem, f(x) =
13 x3 + 9x
4 lut 15:37
wredulus_pospolitus:
1) sprawdzasz wartość funkcji dla x=1
2) sprawdzasz wartość funkcji dla x=3
3) liczysz pochodną funkcji
4) sprawdzasz kiedy pochodna funkcji = 0
5) jeżeli 'zeruje się' dla jakiegoś x wewnątrz badanego przedziału, wyznaczasz wartość funkcji
f(x) w tym/tych punktach
6) wybierasz najmniejszą i największą wartość z tych wyliczonych
KOOOONIEC
4 lut 15:48