Pokazać, że równianie
Wilczek: Kompletnie nie wiem jak to zrobić, proszę o pomoc!
ZADANIE: Pokazać, że równanie 3x + 6x − 15 = 0 ma w przedziale (1; 2) pierwiastek
rzeczywisty. Czy jest to jedyny pierwiastek tego równania w przedziale (1; 2)?
4 lut 15:33
wredulus_pospolitus:
f(x) = 3x + 6x − 15
f(1) = 3 + 6 − 15 < 0
f(2) = 9 + 36 − 15 > 0
f(x) jest funkcją ciągłą (suma funkcji ciągłych jest funkcją ciągłą) w badanym przedziale.
Na mocy odpowiedniego twierdzenia (znajdź jakiego) wiemy, że istnieje taki c∊(1,2), że f(c) = 0
Co do drugiego pytania.
liczysz f'(x) i sprawdzasz monotoniczność funkcji f(x), bądź zauważasz (i wykazujesz) że f(x)
jest funkcją rosnącą
4 lut 15:51
ABC:
oznaczając f(x)=3x+6x−15 masz:
f(1)=3+6−15=−6<0
f(2)=9+36−15=30>0
f jest ciągła więc istnieje x∊(1,2) taki że f(x)=0
funkcja f jako suma funkcji rosnących jest rosnąca więc to jedyny pierwiastek nie tylko w tym
przedziale ale w całej dziedzinie
4 lut 15:57