Indeksowana rodzina zbiorow
Piotr: Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić wynik tego zadania?
T=X=N ( 0 uznajemy za naturalne)
Ai = {0,1,2,...,i}
∪∞ i=0 = N
∩∞ i=0 = {0}
Dziękuję za pomoc
4 lut 15:32
iteRacj@:
A0 = {0}
A1 = {0,1}
A2 = {0,1,2}
A3 = {0,1,2,3}
A4 = {0,1,2,3,4}
Czy przy takim zapisie widać uogólniony przekrój tej rodziny zbiorów {0}?
.......
4 lut 15:43
Piotr: ooo teraz wszystko jasne, dziękuję bardzo
4 lut 16:08
Piotr: A w takim przypadku:
T=X=R
At = {x∊R: |x|< t2 }
Iteraz tak samo musze tą sume wyznaczyc oraz przecięcie. Jeśli dobrze rozumiem dla t = 0 to nie
zajdzie bo modul czegokolwiek nie bedzie mniejszy od zera
4 lut 16:12
Piotr: nie wiem jak to zrobic
4 lut 16:29
ABC: sam przed chwilą powiedziałeś że A0=∅
4 lut 16:34
Piotr: no ale dla −1,1 chyba tez nie zajdzie? Nie rozumiem jak to podstawiać
4 lut 16:37
ABC:
skoro jeden ze zbiorów jest pusty, to przecięcie całej rodziny nie może być niepuste
4 lut 16:42
Adamm:
∪t=0∞ At = R
∩t=0∞ At = ∅
4 lut 16:44
Piotr: Tak jest Adamm, zgadza się. Tylko jak do tego dojść

Jakoś rozpisać, żebym w końcu to pojął
4 lut 16:45
Adamm:
x ∊ ∪t=0∞ At
⇔
∃t x∊At
⇔
∃t |x|<t2 i x∊R
⇔
x∊R
bo dla każdej x∊R istnieje t naturalne, że |x|<t2
4 lut 16:54
Piotr: hmm a co z zerem? przeciez modul z zera nie bedzie mniejszy od niczego podniesionego do
kwadratu
4 lut 17:12
Adamm:
|0|<12
4 lut 17:13
Piotr: Chyba już nie myśle
4 lut 17:18
iteRacj@:
A0=∅
A1=(−1,1) |x|<12 −1<x<1
A2=(−4,4) |x|<22 −4<x<4
A3=(−9,9) |x|<32 −9<x<9
.....
4 lut 17:33
Piotr: Dziękuję za pomoc. Już wychodzą mi tego typu zadanka. Teraz mam problem z produktem uogólnionym
indeksowanej rodziny. Mógłby mi ktoś wyjaśnić na przykładzie?

Mam taki przykład
T=R, X = Z
A
t = {x∊Z: x>t}
wtedy: ∪
t∊R A
t = Z
4 lut 18:25
Adamm:
x∊∩t∊R At ⇔ ∀t∊R x>t
ale wtedy x>x+1, sprzeczność
więc nie istnieje element ∩t∊R At, czyli to zbiór pusty
4 lut 18:35