WALEC
PICEK: przekrój osiowy walca jest prostokątem, w którym bok odpowiadający wysokości walca jest dwa
razy większy od drugiego boku prostokąta
a) oblicz stosunek pola powierzchni bocznej walca do pola jego podstawy
b) wyznacz sinus kąta nachylenia przekątnej przekroju osiowego walca do płaszczyzny jego
podstawy
BARDZO PROSZĘ O POMOC NIE WIEM Z KTÓREJ STRONY ZACZĄĆ
17 lut 21:44
Zielona Gałązka: a) Narysuj prostokąt, dolny bok krótszy.
Oznacz krótszy jako a
Oznacz wysokość jako 2a.
Wtedy a jest średnicą podstawy walca, więc promień r=1/2 a
Wysokość walca to 2a.
Oblicz pole boczne Pb= 2π r * h = 2π * 1/2a * 2a = 2 π a2
Oblicz pole podstawy − koło P = π* r2 = π* (1/2)2 = 1/4 π
Stosunek tych pól zapisz do ułamka i poskracaj co się da.
b)
Z Pitagorasa oblicz przekątną (1/2a)2 + (2a)2 = d2
I jak już dostaniesz d to sin α = (2a)/d
17 lut 23:48
aa:
15 wrz 09:00