postać zwarta ciągu
Antek: znaleźć funkcję tworzącą ciągu (1,3,6,10,15,21)
Jak się za takie coś w ogóle zabrać?
4 lut 12:47
jc:
(1+x+x2+x3+...)(1+x+x2+x3+...)=1+3x+6x2+10x3+...
Teraz łatwiej?
4 lut 13:05
Antek: aaa no tak, czyli to postać zwarta to będzie 1/1−3z
4 lut 13:14
Antek: ?
4 lut 13:14
jc: Taka postać odpowiadałby ciągowi: 1,−3,0,0,0,...
4 lut 13:24
PW: (1+x+x2+x3+...)(1+2x+3x2+4x3+...)=1+3x+6x2+10x4+...
− nie zabrakło "prima" przy podpowiedzi z 13:05?
4 lut 13:38
jc: Powinna być trzecia potęga:
(1+x+x
2+x
3+...)
3
Na ile sposobów możesz uzyskać x
n?
| | | |
a+b+c=n, a,b,c ≥0, schemat z przegródkami: | . |
| | |
| | | | | | | |
Dlatego (1+x+x2+x3+...)3= | + | x+ | x2+... |
| | | | |
| | 1 | |
Lewa strona to po prostu |
| . |
| | (1−x)2 | |
4 lut 13:57
jc: k=2, 2 przegródki, aby rozdzielić 3 liczby.
4 lut 13:58
jc: Coś za dużo tych usterek
4 lut 13:58
Antek: kurcze coś ciężko mi to idzie, można gdzieś znaleźć algorytm obliczania tego?
4 lut 14:27
jc: Może sposób analityczny?
Dwtkrotnie zróżniczkuj równość
4 lut 14:49
Mariusz:
1,3,6,10,15,21
Nie lepiej zapisać ciąg w postaci równania rekurencyjnego ?
s
0=0
s
n=s
n−1+n n≥1
S(x)=∑
n=0∞s
nx
n
∑
n=1∞s
nx
n=∑
n=1∞s
n−1x
n+∑
n=1∞nx
n
∑
n=1∞s
nx
n=x(∑
n=1∞s
n−1x
n−1)+∑
n=1∞nx
n
∑
n=0∞s
nx
n−0=x(∑
n=0∞s
nx
n)+∑
n=0∞nx
n−0
S(x)(1−x)=∑
n=0∞nx
n
∑
n=0∞nx
n
możesz obliczyć albo z dwumianu Newtona albo różniczkując szereg geometryczny
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn) = |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | −1 | |
∑n=0∞nxn−1= |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
4 lut 15:05
jc: Mariusz, myślę, że rozwiązanie kombinatoryczne jest najprostsze.
Po prostu powołujemy się na argument z przegródkami i piszemy wynik.
| 1 | | | |
| = (∑xn)k =∑ | xk, sumy zaczynają się od n=0. |
| (1−x)k | | |
W zadaniu mamy k=3.
4 lut 15:35
PW: A ja to po prostu widzę tak jak napisałem o 13:38:
1+3x+6x
2+10x
3+15x
4+21x
5+...= (1+x+x
2+x
3+x
4+...)(1+x+x
2+x
3+x
4+...)'
| | 1 | | 1 | | 1 | 1 | | 1 | |
= |
| ( |
| )' = |
|
| = |
| |
| | 1−x | | 1−x | | 1−x | (1−x)2 | | 1−x)3 | |
Czy takie "widzenie" jest wadliwe?
4 lut 19:37
jc: W porządku.
4 lut 19:47
Mariusz:
Myślę że najwygodniej mu będzie zapisać ciąg w postaci rekurencyjnej
Wtedy widać też że to co napisał PW to funkcja tworząca ciągu sum częściowych
szeregu ∑(n+1)xn
4 lut 20:09
Adamm:
funkcją tworzącą ciągu (1,3,6,10,15,21)
jest
1+3x+6x2+10x3+15x4+21x5
4 lut 20:12
Mariusz:
Antek w opisie zadania dałeś postać zwarta ciągu
Czy aby na pewno masz znaleźć tylko funkcję tworzącą ciągu
Skończonego ciągu tak
ale jeśli ma znaleźć także postać zwarta ciągu
z wykorzystaniem funkcji tworzącej ciągu
to funkcja tworząca skończonego ciągu mu chyba niewiele da
Jeżeli chce postać zwartą to może zapisać to równanie w postaci rekurencyjnej
s0=0
sn=sn−1+n
i zauważyć że to równanie reprezentuje sumę
∑k=1nk
i skorzystać z metod obliczania sum
Tutaj rachunek różnicowy może być przydatny
4 lut 20:39
Trębacz: a jeśli mam podany ciąg i funkcję tworzącą i mam sprawdzić, czy funkcja tworząca jest policzona
prawidłowo, np. tak:
ciąg (1,1,1/2, 1/6, 1/24) i funckja tworząca A(z) = ez
5 lut 13:05
Adamm:
funkcje tworzące ciągów skończonych to wielomiany,
więc A nie jest funkcją tworzącą tego ciągu
5 lut 14:06
Mila:
Może był ciąg : (1,3,6,10,15,21,......)
5 lut 21:35
Mariusz:
Wtedy byłby ciąg nieskończony ale darasy czepialiby się tych wyrazów które nie zostały
wymienione
Bez tych kropek Adam napisał prawdę
6 lut 05:35