..
Kasia: Na podłużnej ławce siada rzedem 7 kobiet i 7 mężczyzn
A) jakie jest prawdopodobieństwo tego że będą siedzieć na przemian (kobieta z mężczyzną)
B) z grupy siedzących już osób wybieramy losowo 5 osób
Obliczyć prawdopodobieństwo tego że wsrod nich są 3 kobiety i 2 mężczyzn
4 lut 11:31
wredulus_pospolitus:
| | 7*6*5*7*6 | |
P(B) = |
| |
| | 14*13*12*11*10 | |
4 lut 11:43
PW: A) Jeżeli potraktować kobiety i mężczyzn jak czerwone i czarne kule (nierozróżnialne), to są
tylko dwie możliwości:
(◯,
◯,◯,
◯,◯,
◯,◯,
◯,◯,
◯,◯,
◯,◯,
◯)
(
◯,◯,
◯,◯,
◯,◯,
◯,◯,
◯,◯,
◯,◯,
◯,◯)
Ponieważ ludzie to nie kule (mają indywidualne cechy), uzyskamy różne ustawienia zamieniając na
wszystkie możliwe sposoby mężczyzn między sobą i kobiety między sobą. Wszystkich możliwych
"usadzeń" jest więc
|A| = 2•7!7!
Dowolnych usadzeń 14 ludzi jest
|Ω|=14!,
a więc
4 lut 11:56
PW: Nie zdążyłem, ale niech to będzie "uszczegółowienie sposobu myślenia"
4 lut 11:58
wredulus_pospolitus:
Ty po prostu ładnie to rozpisałeś a ja podszedłem 'na lenia'
4 lut 12:25