| √5 | ||
cos2α= | ||
| 5 |
| 2√5 | ||
to: sinα= | ||
| 5 |
| 1 | ||
cos2α= | ||
| 5 |
| √5 | ||
to cosα= | ||
| 5 |
Inny sposób:
| a | b | ||
= sinα, | = cosα | ||
| c | c |
| a | b | |||
sinα = 2cosα ⇒ | = 2 * | ⇒ a = 2b | ||
| c | c |
| 2b | 2√5 | b | √5 | |||||
sinα = | = | oraz cosα = | = | |||||
| b√5 | 5 | b√5 | 5 |
Ten sposób rozwiązania
stosuje się w przypadku , gdy mamy podaną wartość tgα lub ctgα
unikamy wówczas rozwiązywania układu równań.
Przy podanej wartości sinα lub cosα .... łatwiej korzystać z jedynki trygonometrycznej .
Pozdrawiam Bogdanie
Przedstawiłem inny sposób rozwiązania chcąc pokazać Beacie, że zadanie można było
rozwiązać na różne sposoby, również korzystając z elementarnych zależności trygonometrycznych
w trójkącie prostokątnym, które nie powinny być jej obce.