Proszę o pomoc w rozwiazaniu tego zadania
Maciej : Pan Kowalski postanowił wpłacić do banku swoje oszczędności na rok.Bank A oferuje przy
rocznej lokacie oprocentowanie 9 %w stosunku rocznym z kapitulacją co miesiąc. Bank B po roku
dopisuje do stanu konta 9 % odsetek. Który bank powinien wybrać pan Kowalski, by korzystniej
ulokować swój kapitał?
Rozwaźmy propozycję banku A:
Oprocentowanie roczne wynosi 9 % z kapitalizacją miesięczną, zatem po każdym miesiącu dolicza
się do stanu konta U{1}*{12}*9%czyli 0,75%odsetek. Załóżmy, że pan Kowalski chce wpłacić do
banku kwotę x= zł.
Po miesiącu stan jego konta wyniesie 1,0075 x
(....)
Po 12 miesiącach stan jego konta wyniesie 1,007512 = 1,0938x
Rozwaźmy propozycję banku B
Bank B dopisuje do stanu konta 9 %odsetek, zatem po roku oszczędzania na koncie pana
Kowalskiego
znalazłaby się kwota 1,09x
Okazuje się że bank A proponuje korzystniejsze warunki oszczędzania. Przy wpłacie kwoty 10000
zł.
na rok w banku A odsetki wyniosą 938 zł,natomiast w banku B − 900 zł
Rozwiązując to zadanie wychodzi mi inny wynik.
Czy ktoś mi może wytłumaczyć wynik 1,09 x
4 lut 11:15
wredulus_pospolitus:
(B) skoro dopisywane są odsetki na koniec roku, to znaczy że raz dopisuje całe 9% odsetek stąd:
1 + 9% = 1.09
4 lut 11:28