Rozwiąż nierówność w zbiorze <0; 2pi>
kasiaba: Prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Zrobiłam założenia : |q| <1 ; potem obliczyłam
sumęze wzoru na sumę ciągu geometrycznego i obliczyłam równanie. Ale niestety moje rozwiązanie
nie zgadza się z odpowiedzią

lim(1 +tgx + tg
2x + tg
3x + ... + tg
n−1x) ≤
3+√32
n→
∞
4 lut 10:22
kasiaba: Ze wzoru na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
4 lut 10:25
PW: Suma po lewej stronie
przy załozeniu |tgx|<1.
| | 1+√3 | | 1+√3 | | 1 | |
tgx ≤ |
| = |
| = |
| =tg30° |
| | 3+√3 | | √3(√3+1) | | √3 | |
Teraz już będzie dobrze?
4 lut 10:48
kasiaba: Teraz ok, a mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić jak w tym przypadku postępować z granicą?
4 lut 11:31
PW: To zupełnie niepotrzebne w tym zadaniu, symbol granicy zastepuje "trzy kropeczki" − mogłoby być
napisane
| | 3+√3 | |
1 + tgx + tg2x+ ... ≤ |
| |
| | 2 | |
− oba zapisy oznaczają, że nalezy po lewej stronie obliczyć "sumę wszystkich wyrazów"
nieskończonego ciągu geometrycznego.
4 lut 11:40
kasiaba: Czyli suma nieskończonego ciągu geometrycznego jest w tym przypadku granicą?
4 lut 12:42
PW: Tak, przecież taka jest definicja:
∞
∑an = lim Sn,
n=0 n→∞
o ile taka granica istnieje.
Po lewej stronie nierówności jest właśnie taka granica ciągu sum częściowych.
4 lut 12:48
kasiaba: Dziękuję serdecznie
4 lut 12:49