matematykaszkolna.pl
Prosze pomozcie!:( Gufi: Znajdz rownanie okregu o srodku S=(1,7) przechodzacego przez poczatek ukladu wspolrzednych...Jak to zrobic? Wytlumaczcie w miare przystepny sposobemotka
17 lut 21:26
Mateusz: Kto szuka ten znajdzie https://matematykaszkolna.pl/strona/2014.html podobne ale mysle ze dobrze wytłumaczone
17 lut 21:28
Eta: emotka
17 lut 21:32
Gufi: Dziękuję emotka
Gufi: Pomożecie jeszcze w jednym
Gufi: W ogole go nie rozumiem.... na ukladzie wspolrzednychemotka
Mateusz: czego dokłądnie nie rozumiesz
17 lut 21:33
Gufi: Juz podaje tresc zadania sek tylko przepisze
17 lut 21:34
Gufi: rysunekzaznacz w ukladzie wspolrzednych zbior punktow opisanych w podany sposob {3<x<7 y≤−2 Macie oto ten wykres ktory mialem w zeszycie... nie rozumiem jak to sie wyznacza i dlaczego te kólka sa puste?
17 lut 21:39
Gufi: tam przy 2 powinien byc −2 a nie 2 sorry
17 lut 21:40
Mateusz: trzeba dany układ nierównosci sprowadzic do postaci y< y> y≤ y≥ albo x< x> itd i narysowac te funkcje w uładzie współrzędnych przepraszam jedną funkcje bo prosta o równaniu x = 3 ta pionowa nie jest wykresem funkcji dlaczego te kółka są otwarte bo mamy nierównosc x< gdy mamy ≤,≥ wtedy te kołka są zamalowane jak dalej nie rozumiesz to zarz zrobie pewien przykład tylko poczekaj chwilke
17 lut 21:43
Gufi: {−5≤x<−1 −6<y≤2 I jak po kolei to zrobic? W zeszycie widze ze polowa pkt jest zamalowana a polowa nieemotka
17 lut 21:46
Mateusz: rysuneka spełniony jest warunek y≥ax+b b) y>ax+b c y≤ax+b tak samo będzie dla y<ax+b ale z tym wyjątkiem ze te nierównosc beda tez spełniały punkty na prostej tak jak w b tyle ze mi sie nie zmiesciło to jesli chodzi o teorie a praktyke to zarz cos wymysle i napisze
17 lut 21:52
Gufi: Jak mozesz to looknij na moj przyklad i powiedz jak go zrobic
17 lut 21:54
Gufi: Jutro mam prace klasowa ale chyba zrezygnuje... walkuje juz material 4 godzine ale nie wyrobie sie ze wszystkim tym co mam glupota ludzka nie zna granic tak to jest jak jest sie chorym i nie ma Cie na matmie w szkole
17 lut 21:59
Mateusz: mamy układ nierównosci { x+y >3 { 4x−2y>6 −−−−−−−−−−−−−−− z 1 i 2 równania wyznaczam y { x+y >3/−x { 4x−2y>6/−4x y>−x+3 −2y>−4x+6/:(−2) { y>−x+3 { y<2x−3 teraz rysuje te proste w układzie współrzędnych biore sobie punkty dla prostej −x+3 mam Ox (3,0) Oy (0,3) dla 2x−3 mam OY (0,−3)
 3 
OX (

,0) narysuj te proste w ukłądzie współrzędnych punkty juz masz podane i wybierz
 2 
włąsciwą półpłaszcyznę dla y>−x+3 wybierz prawą częśc a dla y<2x−3 tez prawą te zakreskowane płaszczyzny przetną sie tzn utworzą kratke i rozwiązaniem ukłądu jest ta częśc zakratkowana pamiętaj ze nierównosci są ostre
17 lut 22:04
Gufi: Ox (3,0) Oy (0,3) a skad to wziales?
17 lut 22:08
Mateusz: popatrz sobie tez na przykłądy tutaj https://matematykaszkolna.pl/strona/1675.html bo ja musze teraz spadac jutro praca czeka emotka
17 lut 22:08
Gufi: Dziekuje bardzo
17 lut 22:10
Mateusz: punkt ma współrzędne (x,y) więc za x podstawiam 0 i otrzymuje y = −3 punkt na osi OX a potem za x podstawiam 0 i otrzymuje (0,3) tak jak bym robił tabelke chyba znasz to rysowałes juz wykresy funkcji chyba
17 lut 22:12
Mateusz: rysunekjeszcze zdąże np taki układ niewymaga przekształcen trzeba narysowac tylko proste i odczytac rozwiązanie
 1 
{y>

x+2
 2 
 1 
{ y≤

x−1
 2 
1 

x+2
2 
A(0,2) B(−4,0)
1 

x−1
2 
C(0,−1) D(2,0) taki ukłąd jak wnioskujemy z rysunku nie ma rozwiązania bo półpłaszczyzny nie przecinają sie na rysunku mi troche nie wyszło ale te proste powinny byc równoległe
17 lut 22:20
Gufi: Dziekuje bardzo ju zrozumialem emotka Dziekuje za pomoc jeszcze raz..
17 lut 22:25