Prosze pomozcie!:(
Gufi: Znajdz rownanie okregu o srodku S=(1,7) przechodzacego przez poczatek ukladu
wspolrzednych...Jak to zrobic

? Wytlumaczcie w miare przystepny sposob
17 lut 21:26
17 lut 21:28
Eta:
17 lut 21:32
Gufi: Dziękuję

17 lut 21:32
Gufi: Pomożecie jeszcze w jednym

17 lut 21:32
Gufi: W ogole go nie rozumiem.... na ukladzie wspolrzednych
17 lut 21:32
Mateusz: czego dokłądnie nie rozumiesz
17 lut 21:33
Gufi: Juz podaje tresc zadania sek tylko przepisze
17 lut 21:34
Gufi:

zaznacz w ukladzie wspolrzednych zbior punktow opisanych w podany sposob
{3<x<7
y≤−2
Macie oto ten wykres ktory mialem w zeszycie... nie rozumiem jak to sie wyznacza i dlaczego te
kólka sa puste

?
17 lut 21:39
Gufi: tam przy 2 powinien byc −2 a nie 2 sorry
17 lut 21:40
Mateusz: trzeba dany układ nierównosci sprowadzic do postaci y< y> y≤ y≥ albo x< x> itd i narysowac te
funkcje w uładzie współrzędnych przepraszam jedną funkcje bo prosta o równaniu x = 3 ta
pionowa nie jest wykresem funkcji dlaczego te kółka są otwarte bo mamy nierównosc x< gdy mamy
≤,≥ wtedy te kołka są zamalowane jak dalej nie rozumiesz to zarz zrobie pewien przykład tylko
poczekaj chwilke
17 lut 21:43
Gufi: {−5≤x<−1
−6<y≤2
I jak po kolei to zrobic

? W zeszycie widze ze polowa pkt jest zamalowana a polowa nie

17 lut 21:46
Mateusz:

a spełniony jest warunek y≥ax+b b) y>ax+b c y≤ax+b tak samo będzie dla y<ax+b ale z tym
wyjątkiem ze te nierównosc beda tez spełniały punkty na prostej tak jak w b tyle ze mi sie
nie zmiesciło to jesli chodzi o teorie a praktyke to zarz cos wymysle i napisze
17 lut 21:52
Gufi: Jak mozesz to looknij na moj przyklad i powiedz jak go zrobic
17 lut 21:54
Gufi: Jutro mam prace klasowa ale chyba zrezygnuje... walkuje juz material 4 godzine ale nie wyrobie
sie ze wszystkim tym co mam



glupota ludzka nie zna granic

tak to jest jak jest sie
chorym i nie ma Cie na matmie w szkole
17 lut 21:59
Mateusz: mamy układ nierównosci
{ x+y >3
{ 4x−2y>6
−−−−−−−−−−−−−−− z 1 i 2 równania wyznaczam y
{ x+y >3/−x
{ 4x−2y>6/−4x
y>−x+3
−2y>−4x+6/:(−2)
{ y>−x+3
{ y<2x−3 teraz rysuje te proste w układzie współrzędnych biore sobie punkty dla prostej −x+3
mam
Ox (3,0) Oy (0,3)
dla 2x−3 mam
OY (0,−3)
| | 3 | |
OX ( |
| ,0) narysuj te proste w ukłądzie współrzędnych punkty juz masz podane i wybierz |
| | 2 | |
włąsciwą półpłaszcyznę dla y>−x+3 wybierz prawą częśc a dla y<2x−3 tez prawą te zakreskowane
płaszczyzny przetną sie tzn utworzą kratke i rozwiązaniem ukłądu jest ta częśc zakratkowana
pamiętaj ze nierównosci są ostre
17 lut 22:04
Gufi: Ox (3,0) Oy (0,3) a skad to wziales

?
17 lut 22:08
17 lut 22:08
Gufi: Dziekuje bardzo
17 lut 22:10
Mateusz: punkt ma współrzędne (x,y) więc za x podstawiam 0 i otrzymuje y = −3 punkt na osi OX a potem za
x podstawiam 0 i otrzymuje (0,3) tak jak bym robił tabelke chyba znasz to rysowałes juz
wykresy funkcji
chyba
17 lut 22:12
Mateusz:

jeszcze zdąże np taki układ niewymaga przekształcen trzeba narysowac tylko proste i odczytac
rozwiązanie
A(0,2)
B(−4,0)
C(0,−1)
D(2,0)
taki ukłąd jak wnioskujemy z rysunku nie ma rozwiązania bo półpłaszczyzny nie przecinają sie na
rysunku mi troche nie wyszło ale te proste powinny byc równoległe
17 lut 22:20
Gufi: Dziekuje bardzo ju zrozumialem


Dziekuje za pomoc jeszcze raz..
17 lut 22:25