Jądro i obraz przekształcenia liniowego
Holy: Znaleźć bazy i wymiary jądra i obrazu przekształcenia liniowego:
φ: R5 → R3
φ(x,y,z,s,t)=(x+y+t,y−z+s,2x+3y+s+2)
Jakieś podpowiedzi jak się do tego zabrać? Przeszedłem do postaci macierzowej, lecz po
przekształceniach wychodzi mi rząd = 3, a powinien wyjść 2.
3 lut 22:18
Adamm:
nie jest liniowe, co najwyżej afiniczne
3 lut 22:30
jc: Dopisałem t przy liczbie 2.
Jądro to przestrzeń rozwiązań układu równań.
x+y+t=0
y−z+s=0
2x+3y+s+2t=0
x+y+t=0
y−z+s=0
y+s=0
x+y+t=0
z=0
y+s=0
Można przyjąć, że y i t to parametry. Wtedy
(x,y,z,s,t)=y(−1, 1,0,−1,0) + t(−1,0,0,0,1)
Przykładowa baza jądra: (−1, 1,0,−1,0), (−1,0,0,0,1)
3 lut 22:31
Holy: Dzięki wielkie, przynajmniej widzę, w jaki sposób należy kombinować przy takich przykładach.
3 lut 22:37