udowodnij, że jeżeli liczby rzeczywiste spełniają równość
Radzio: Mógłby ktoś pomóc?
udowodnij, że jeżeli liczby rzeczywiste spełniają równość a+b=1 to a2+b2=12
3 lut 19:28
ABC:
zdanie fałszywe dla a=3, b=−2 na przykład mamy a
2+b
2=13
3 lut 19:32
Janek191:
Pewnie źle przepisana treść zadania ?
3 lut 19:44
Radzio: tak miało być jeszcze że dodatnie
3 lut 20:03
PW: | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 5 | | 1 | |
| + |
| =1, ale ( |
| )+( |
| )2= |
| > |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | | 2 | |
3 lut 20:08
PW: Zgubiłem wykładnik, miało byc
3 lut 20:17
ABC: | | 1 | |
mogło być a+b=1⇒a2+b2≥ |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
bo a2+(1−a)2=2a2−2a+1=2(a2−a+ |
| )+ |
| =2(a− |
| )2+ |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3 lut 20:21
Eta:
A ja myślę,że miało być a, b>0 i a+b=1
3 lut 20:22
Eta:
Z nierówności między średnimi kwadratową i arytmetyczną
c.n.w.
3 lut 20:24