matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja wykładnicza i logarytmy.
cardi bardi :
Do wykresu funkcji f(x)=a
x
należy punkt A=(log
3
2, 4), zatem a jest równe:
1
A.
9
1
B.
3
C. 3 D. 9 Zapewne banalnie łatwe, ale ciągle coś mi nie wychodzi..
3 lut 19:19
wredulus_pospolitus:
czyli: 4 = a
log
3
2
⇔ 3
log
3
4
= a
log
3
2
⇔ 3
2*log
3
2
= a
log
3
2
⇔ ⇔ (3
2
)
log
3
2
= a
log
3
2
więc a = 3
2
= 9
3 lut 19:24
cardi bardi :
Dziękuję bardzo!
3 lut 19:34