granica
Vass: granica ciągu o takim wzorze śmiesznym
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cn=(1+ |
| )*(1+ |
| )*...*(1+ |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
3 lut 18:16
jc: cn=1+1/2+1/4+...+1/22n−1 = 1 − 1/22n−1
3 lut 18:21
Vass: hmm ciekawe przekształcenie, widzę, że działa. A podpowiesz mi jak to zauważyłeś?
3 lut 18:28
Vass: dobra juz widzę

dziękuję Ci. Łatwe
3 lut 18:39
Adamm: To zadanie było tutaj już miliony razy
3 lut 18:39
Vass: ale trochę ta prawa strona mi nie pasuje, wygląda na to, że ciąg jest rosnący, a granicę ma
mniejszą niż pierwszy wyraz, bo granica tego co z prawej strony wychodzi 1−0 czyli 1
3 lut 18:41
ABC:
czegoś nie rozumiem
c4=3/2*5/4*9/8*17/16=2295/1024 >2
a z tej postaci 18:21 można przekroczyć 2?
3 lut 18:42
Vass: no właśnie, sam sprawdziłem tylko dla n=2
3 lut 18:44
ABC:
może przyłożyć logarytm naturalny do tego wyjściowego i poprzekształcać
3 lut 18:48
Vass: racja, wtedy granica wyjdzie e1.
3 lut 18:50
Vass: dzięki
3 lut 18:50
jc: Bo tam powinno być 2 − (1/2)2n−1
3 lut 18:53
jc: W każdym razie granica = 2.
3 lut 18:55
Vass: granica = e wg mnie, ale moze wychodzi dokladniej, ze 2. Potrzebuje tego do zbadania zbieznosci
ciagu wiec musze znalezc jakies ograniczenie gorne (bo rosnacy), e mi wystarczy
3 lut 19:03
ABC: jc ,nie może być granica 2, ciąg rosnący o wyrazach większych niż 2
3 lut 19:05
jc: x=1/2
a
1=1+x
a
2=(1+x)(1+x
2)=1+x+x
2+x
3
a
3=(1+x)(1+x
2)(1+x
4)=1+x+x
2+x
3+x
4+x
5+x
6+x
7
| | 1 | |
Po prawej stronie masz sumę geometryczną, w granicy |
| o ile |x|<1. |
| | 1−x | |
Dla x=1/2 mamy oczywiście 2.
3 lut 19:15
ABC: wiem o co chodzi , ty przyjmujesz że w trzecim nawiasie jest mianownik 16 , a ja że 8 , i chyba
ja mam rację
3 lut 19:21
ABC:
gdyby tam były w mianownikach 2,4, 16, 256 itd to oczywiście granica wynosi 2
3 lut 19:25
Vass: niestety, bo mamy 2
n a nie 2
2n, w każdym razie robiąc to logarytmem naturalnym wyszło e więc
ABC raczej ma rację,
dziękuję wam wszystkim
3 lut 19:26
jc: Faktycznie, pomyliłem się
3 lut 19:36
jc: (1+x)(1+x2)(1+x3)... to funkcja tworząca dla rozkładów liczb, nawet dla x=1/2 nie spodziewam
się żadnego zwartego wzoru.
3 lut 20:22
ABC: tam wychodzi granica około 2.38 , może ma jakiś związek ze stałą γ Eulera ale nie chce mi się
myśleć
3 lut 20:24
3 lut 20:39
ABC:
piękne rzeczy
3 lut 20:49