:(
sylwiaczek: rozwiaz rownanie
1. sin5x+sin(x+π/2)=0
2, sin(3x−π/4)−sin(x−π/4)=0
3. sinx+cosx=1
3 lut 17:51
6latek: Rownanie nr 3
cos x = sin(π/2−x )
rownanie nr 2
sin(3x−π/4)= sin(x−π/4)
Pytanie . Kiedy dwa sinusy sa rowne ?
Rownanie nr 1
Mozesz skorzystac ze zoru
sinα+sinβ
3 lut 18:04
Eta:
W 1/ łatwiej tak:
sin(x+(π/2))= sin(−5x)
3 lut 18:57
6latek: Dobry wieczor
Eta 
Tak masz racje . Bedzie latwiej . Tylko cos sylwiaczek nie reaguje .
3 lut 19:17
sylwiaczek: nie wiem kiedy dwa sinusy sa rowne
3 lut 21:01
sylwiaczek: 1. sinx+ sin(π/2−x)= sinx+ sinπ/2 * cosx − sinx * cosπ/2 = sinx + cosx − 0 = sinx + cosx czyli
wracam do punktu wyjscia XD yhh jak to zrobic?
3 lut 21:06
sylwiaczek: 3. przyklad to jest a nie 1.**
3 lut 21:08
6latek: Dwa sinusy sa rowne kiedy ich argumenty sa rowne
3 lut 23:44
6latek: Rownanie nr 3
sinx+sin(π/2−x)=1
teraz wzor sinx+siny
| | π | | π | |
stad x− |
| = |
| +2kπ to x= policz |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
lub x− |
| = − |
| +2kπ to x= policz |
| | 4 | | 4 | |
3 lut 23:56