Geometria kartezjańska
Maciek: Uzasadnij, że proste l1 i l2 są równoległe oraz znaleźć ich odległość:
l1: x−5y+6z−3=0 ⋀ 2x+y−z+5=0
l2:13x+y+1=0 ⋀ 11x+z−1=0
Z góry bardzo dziękuję za rozwiązanie
3 lut 17:28
Adamm:
wyznaczasz dwa punkty
A, B∊l1, A', B'∊l2
oczywiście tak by A≠B, A'≠B'
wtedy AB i A'B' to wektory kierunkowe pierwszej, drugiej prostej
Jeśli AB = kA'B' dla pewnego k, to znaczy że są równoległe
Jak wyznaczyć A, B ?
Ustalasz jedną współrzędną, np. z = 0, rozwiązujesz układ równań.
3 lut 17:36
Jerzy:
Zacznij od wyznaczenia wektorów kierunkowych tych prostych ( muszą być równoległe )
3 lut 17:37
jc:
x−5y+6z−3=0 ⋀ 2x+y−z+5=0
13x+y+1=0 ⋀ 11x+z−1=0
Do pierwszego równani dodaję drugie pomnożone przez 5.
Od trzeciego odejmuję czwarte i zmieniam kolejność.
Teraz chyba jest oczywiste, że proste są równoległe.
11x+z−22=0 ⋀ 2x+y−z+5=0
11x+z−1=0 ⋀ 2x+y−z+2=0
3 lut 18:08
Mila:
Można tak:
l1: x−5y+6z−3=0 ⋀ 2x+y−z+5=0
z=t
x−5y=3−6t
2x+y=−5+t /*5
−−−−−−−−−−−
x−5y=3−6t
10x+5y=−25+5t
−−−−−−−−−−−−−−+
11x=−22−1t
| | 1 | | 13 | |
y=−2*(−2− |
| t)−5+t⇔y=−1+ |
| t |
| | 11 | | 11 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
l
1:
z=t, t∊R
A=(−2,−1,0)∊l
1
| | 1 | | 13 | |
k1→=[− |
| , |
| ,1] || [−1, 13,11] |
| | 11 | | 11 | |
=================
l
2:13x+y+1=0 ⋀ 11x+z−1=0
z=s
13x+y=−1
11x=1−s
| | 1 | | 1 | | 2 | | 13 | |
y=−13*( |
| − |
| s)−1⇔y=− |
| + |
| s |
| | 11 | | 11 | | 11 | | 11 | |
l
2:
z=s, s∊R
| | 1 | | 13 | |
k2→=[− |
| , |
| ,1] || [−1,13,11]⇔ |
| | 11 | | 11 | |
k
1 ||k
2 proste są równoległe
Szybciej będzie wyznaczyć wektory kierunkowe z iloczynu wektorowego, jak radzi
Jerzy.
2)
Odległość obliczysz sam ?
3 lut 18:27
Maciek: dziękuję bardzo za liczną pomoc, a co z odległością?
4 lut 17:53
Adamm:
np. tak
Bierzesz A∊l1
szukasz B∊l1, takiego że (AB, k1) = 0, gdzie k1 to wektor kierunkowy l1
Wtedy |AB| to odległość między l1 a l2
4 lut 17:58
Adamm:
B∊l2
4 lut 17:59
Maciek: czy mogę np obrać punkt A na prostej l1 i punkt B na prostej l2 tak aby wektor AB był
prostopadły do obu prostych?
jeżeli tak to czy punkt moze być A(−2, −1, 0) oraz punkt B (0,0,0)
4 lut 18:05
Maciek: Prosiłbym bardzo o sprawdzenie czy byłoby dobrze
4 lut 18:06
Mila:
A=(−2,−1,0)∊l1
Punkt należący do l
2.
dla s=1 mamy:
P=(0,1,0)∊l
2
odległość prostych:
| | | AP→ x [−1,13,11]| | |
d= |
| |
| | √1+169+121 | |
4 lut 20:59