v
sylwiaczek: obrazem okregu o: (x−2)2 + y2 = 3 w przeksztalceniu P okreslonym wzorem P((x,y))= (2x−1,
4−2y) jest okrag o srodku S i promieniu r. zatem
D. S=(3,4) i r=2√3
S wyznaczylam, ale jak dojsc do promienia?
3 lut 17:16
Janek191:
To zadanie było rozwiązywane niedawno.
3 lut 18:48
Janek191:
31 stycznia o 19.31
3 lut 18:50
Mila:

Wyznaczenie promienia.
(x−2)
2 + y
2 = 3
P((x,y))= (2x−1, 4−2y)
S=(2,0)
S'=(3,4)
A∊O
1
y=0 to (x−2)
2=3
x−2=
√3 lub x−2=−
√3
x=2+
√3 lub x=2−
√3
A=(2+
√3,0)
A'=(3+2
√3,4)∊O'
1
|S'A'|
2=(3+2
√3−3)
2+(4−4)
2=(2
√3)
2
r
2=( 2
√3)
2 i r>0
r=2
√3
======
3 lut 19:33