.
sylwiaczek: obrazem prostej k: 2x−y−3=0 w jednokladnosci o srodku O(0,0) i skali k= −0,75 jest prosta o
rownaniu
A. 8x−4y+9=0
napisze ktos jak do tego dojsc?
3 lut 17:09
Mila:
Np. Tak.
podstawiamy do równania prostej k
| | 4 | | 4 | |
2*(− |
| )x'−(− |
| y')−3=0 |
| | 3 | | 3 | |
| | 8 | | 4 | |
− |
| x'+ |
| y'−3=0 / *(−3) |
| | 3 | | 3 | |
8x'−4y'+9=0
"opuszczamy "znaczki:
8x−4y+9=0
II sposób
3 lut 17:46
Mila:
II sposób
k: y=2x−3
proste jednokładne są równoległe.
k': y=2x+b
A=(1,−1)∊k
po przekształceniu otrzymamy punkt A' , taki, że :
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
A'=(1*(− |
| ,−1*(− |
| ) =(− |
| , |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
3=−6+4b, 4b=9
4y=8x+9⇔
k': 8x−4y+9=0
===============
3 lut 17:56