matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
bvrtek:
Oblicz granicę: lim
n→
∞
n
√
6n
5
+4n
2
3 lut 17:07
iteRacj@:
lim
n→
∞
n
√
6n
5
+4n
2
=lim
n→
∞
n
√
n
5
(6+4n
2
/n
5
)
= =lim
n→
∞
(
n
√
n
5
*
n
√
6+4n
2
/n
5
)=lim
n→
∞
(
n
√
n
)
5
*lim
n→
∞
n
√
6+4n
2
/n
5
= =1
5
*1=1
3 lut 18:18