nie wieemm
Patuś : Ojciec wraz z córką Asią i synem Wojtkiem złozyli się na prezent urodzinowy dla mamy. Tato dał
połowę tego co dalły dzieci, i jeszcze 13 zł: Asia dała trzecią część tego co dał tato i
Wojtek, i jeszcze 13 złoty: Wojtek dał czwartą część tego, co dał tato i Asia i dołożył
również 13 zł. Ile kosztował prezent?
17 lut 21:08
Basia:
x − tata
y − Asia
z − Wojtek
x=U{y+z){2}+13
3y = x+z+39
4z = x+y+52
6y = y+z+26+2z+78
8y = y+z+26+2y+104
5y−3z=104 /*(−1)
5y−z=130
−5y+3z=−104
5y−z=130
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2z = 26
z=13
5y−13=130
5y=117
y = 23,40
x = 18,20+13
x=31,20
x+y+z = policz
17 lut 21:19