.
sylwiaczek: wsrod prostokatow ktorych dwa wierzcholki naleza do paraboli o rownaniu y=(x+3)
2 zas dwa
pozostale do prostej k: y=4 znajduje sie taki ktorego pole jest najwieksze. oblicz wspolrzedne
wierzcholkow tego prostokata i jego pole
wiem ze jest to zadanie na forum, ale nic stamtad nie rozumiem, ktos pomoze?
3 lut 16:26
Janek191:

p = − 3
q = 0
A = ( x , ( x + 3)
2)
B = (x , 4)
P = 2*(x + 3)*( 4 − ( x + 3)
2) = ( 2 x + 6)*( 4 − x
2 − 6 x − 9) =
= 8 x − 2 x
3 −12 x
2 − 18 x + 24 −6 x
2 − 36 x −54 =
= −2 x
3 − 18 x
2 − 46 x − 30
f(x) = − 2 x
3 − 18 x
2 − 46 x − 30
f '(x) = − 6 x
2 − 36 x − 46 = 0 ⇔ 3 x
2 + 18 x + 23 = 0
Δ = 324 − 276 = 48 = 16*3
√Δ = 4
√3
| | − 18 + 4√3 | | 2 | |
x = |
| = − 3 + |
| √3 |
| | 6 | | 3 | |
| | 2 | | 4 | |
A = ( − 3 + |
| √3, |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
Jak się nie pomyliłem
3 lut 19:37
M: P = 2*(x + 3)*( 4 − ( x + 3)²)
Skąd się to wzięło? Rozumiem, że liczymy pole, ale skąd?
4 sty 20:23
janek191:
I AD I = 2*( x − (−3)) = 2*( x + 3)
I AB I = ( yB − yA) = ( 4 − (x + 3)2)
4 sty 20:28