rownania macierzy
marcin: no to teraz macierze
4 2 X = 4 0 X + −2 0
−1 4 0 4 0 −1
3 lut 15:50
marcin: X jest w dwoch miejsac i nie wiem co robic...
3 lut 15:51
marcin: Czy po prostu za x przyjmuje macierz odwrtona do i licze lewa strone nie przejmujac sie prawa?
4 2
−1 4
3 lut 15:53
jc: Masz równanie postaci:
AX = BX − C
Przepisz go tak
(B−A)X=C
3 lut 15:59
marcin: tylko ze + C na koncu
3 lut 16:19
marcin: czyli mam tak x(a−b)=c
3 lut 16:26
marcin: x |0 2| =|−2 0| / * |0 2|−1
|−1 0| |0 −1| / |−1 0|
3 lut 16:28
marcin: a−1 = (wyznacznik wychodzi 2) czyli 1/2 * |0 −1|T
|2 0|
3 lut 16:31
marcin: 1/2* |0 2|
|−1 0| = 0 1
−1/2 0
3 lut 16:32
jc: Po której stronie masz X?
3 lut 16:33
marcin: po lewej przyjalem
3 lut 16:33
marcin: czyli teraz przy przemnozeniu musze go na lewa strone wziac, tak?
3 lut 16:34
marcin: cos musialem zle zrobic bo X*(a−b)≠c
3 lut 16:36
marcin: macierz odwrotna chyba dobrze wychodzi.. |0 1|
3 lut 16:40
jc: Autor zadania przyjął po prawej, więc nie zmieniaj.
3 lut 16:44
marcin: czyli jeszcze raz mam (B−A)X = c
3 lut 16:45
marcin: musialem gdzies zrobic blad bo wychodzi mi |−1 0|
|0 −1|
3 lut 16:47
marcin: ktos cos?
3 lut 17:41
3 lut 17:51